Er det så viktig med adkomst og parkering i Storvika på Stjørdal?

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 9. Jun 2020

Brettseilere gjør seg klar til rigging av utstyr for en økt på sjøen i Storvika


Stjørdal kommune har vedtatt reguleringsplan for området rundt Storvika. En del av planen er å stenge for motorisert ferdsel til Storvika.


Idrettsrådene i hhv Stjørdal, Malvik og Trondheim har klaget på vedtaket med bakgrunn i at det stenger området for utstyrskrevende aktiviteter. 

Malvik og Stjørdal seilforening på sin side, har søkt om dispensasjon for forbudet om motorisert ferdsel til området, med tanke på tilgjengelighet for brettseilerne.

Brettseiling er en utstyrskrevende aktivitet, og har utviklet seg fra å være en sommeraktivitet, til å være en helårsaktivitet. Vanntemperaturen i sjøen i Trøndelag kjenner alle til, og den er sjelden over 17-18 grader på de varmeste sommerperiodene. 

Brettseilerne ønsker røffe forhold, og gjerne stabil kraftig vind for å få brettet til å plane. Derfor ser vi at brettseilerne gjerne dukker opp på stranden når badegjestene pakker sammen på grunn av for mye vind.

Været rår vi ikke over, og vi er vant med at forholdene kan endre seg raskt. Det er derfor utviklet brett og seil med ulike egenskaper tilpasset ulike forhold. En nær sammenligning kan være alpint, hvor det er stor forskjell på ski som benyttes i slalåm sammenlingnet med utstyret som benyttes i utfor.  

Utviklingen for brettseiling har vært formidabel på utstyrssiden siden de første seilbrettene dukket opp tidlig på 80-tallet.

I forbindelse med den pågående debatten om tilgang til Storvika, har vi blitt møtt med utsagn om at brettseilerne er spreke, og må kunne benytte parkering ved den nye parkeringsplassen som ligger 3-400 meter fra Storvika. Det er mye som tyder på at det er noe manglende forståelse for hva det egentlig innebærer.

En erfaren brettseiler vil i dag ha med seg utstyr for ulike forhold, og det omfatter gjerne følgende:

  • 1-2 brett med ulike egenskaper
  • Mast og bom
  • 1-3 seil med ulik størrelse og egenskaper
  • Våtdrakt/tørrdrakt
  • Vest/Trapes

Brettseiling er en utstyrskrevende aktivitet og det er i dag ulikt utstyr med ulike egenskaper for varierende vindforhold 

Det tar litt tid å rigge brettet, samt å få på seg bekledning for en økt på sjøen. Bilen benyttes gjerne som garderobe, og ikke minst som "varmestue" mellom øktene.

Vi håper at kommunale myndigheter og politikerne ser verdien av tilrettelegging av området med nødvendig adkomst for kjøretøyer slik at vi fortsatt kan se brettseilere på fjorden i Stjørdal.

Storvika er ofte et førstevalg blant plasser som er egnet for brettseiling i Trondheimsfjorden. Dette er basert på topografi, gode vindforhold, og sist men ikke minst; tilgjengelighet for parkering nære stranden.


De ivrigste har orden på utstyret i egen henger. Da har de alt de trenger samlet på ett sted.

Rigging av seil og klargjøring for en ny økt på sjøen.

Storvika er et foretrukket sted for brettseiling i Trondheimsfjorden. Her fra en fin sommerdag i StorvikaKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.