Malvik og Stjørdal Seilforening

Malvik og Stjørdal Seilforening

"Storholmen rundt" - fin erstatning for Saltøya rundt

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 15. Jun 2020

Flotte forhold på lørdagens seilas. Malvik og Stjørdal Seilforening har tidligere arrangert Saltøya rundt. I forbindelse med COVID-19 ønsket vi å få i stand en treningsregatta i tråd med smittevernreglene. Dette gjorde at det var maksimalt 3 personer ombord,og at 1-meters regelen kunne holdes. For båter med mannskap fra samme husstand, var det tillatt med flere ombord.


For å få størst mulig deltakelse, ble det seilt i en turklasse, og båtene ble gitt handicap basert på båttype. Båter som har hatt godkjent rating, benyttet denne til handicap.

Det stilte 13 båter til start ved moloen på Stjørdal kl 10:00 på lørdag formiddag.

Det var fin bør på store deler av løpet. Banen gikk fra moloen før kursen ble lagt rnot Skatvalslandet rundt Fiskvik og Fløan. Første rundingsmerke var i Håmmårsbukta, og turen gikk videre rundt "Storholmen" som ligger midt i fjorden ut for Steinvikholmen.

Etter runding av Storholmen gikk turen tilbake mot målgang ved Stjørdal havn.  Det ble utfordrende vindforhold på turen tilbake, og noen ble straffet av vindstille farvann ved Velvang. 

Etter seilasen var det sosial samling med grilling og gjennomgang av treningstidene ved Stjørdal båtforening.

Det deltok 9 båter fra Stjørdal. I tillegg var det 2 båter fra Trondheim,samt en båt fra Levanger som stilte til start.

Regattakomiteen med Jon Gisle Vikan i spissen, hadde fått i stand en god bane og et godt opplegg for deltakerne. Fabelaktig sommervær med god bør under store deler av seilasen, gjorde at de raskeste båtene seilte hele runden på under 4 timer. Maksimaltid for seilasen var kl 17:00.

Banen kan bli et fremtidig valg fremfor runding av Saltøya for fremtidige seilaser. Lørdagens bane, ga gode forhold og man unngår turbulens og krevende forhold med mulig vindstille bak Saltøya.

Treningstider fra seilasen.

0 Kommentar

Klart for COVID-19-versjon av Saltøya Rundt

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 11. Jun 2020

Saltøya Rundt 2020

Lørdag 13. juni er det kalrt for turseiling "Saltøya Rundt" lørdag 13 juni med start kl 10:00
Vi satser på en bane med start v/ moloen og videre til Håmmårsbukta og Storholman før retur til Stjørdal Havn.
Seilingsbestemmelser kommer.

Skippermøte ved Foreningshytta ved Stjørdal Båtforening kl 09:00
Meld på din båt i kommentarfeltet til arrangementet på Facebook, så har vi en viss peiling på hvor mange som planlegger å delta.

Seilasen er treningsregatta og åpen for alle båter i alle klasser. Det slås sammen til en felles turklasse med omregnet rating basert på standard LYS.

Smittevern

Vi følger Norges Seilforbunds bestemmelser når det gjelder Korona/smittevernregler:
- Syke personer skal holde seg hjemme
- God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
- Holde minst 1 meters avstand og redusere kontakt mellom personer
- Maks 3 i hver båt. Unntaksvis kan det være flere om besetningsmedlemmene er i nær familie

Start kl 10.00 - Varselsignal kl 09:55.

Premiering etter Regattakomiteens bestemmelser.

Sosial samling i havna – i teltet - etter regattaen kl 1800. Grilling med medbragt egen grillmat.

Vel møtt!


0 Kommentar

Er det så viktig med adkomst og parkering i Storvika på Stjørdal?

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 9. Jun 2020

Brettseilere gjør seg klar til rigging av utstyr for en økt på sjøen i Storvika


Stjørdal kommune har vedtatt reguleringsplan for området rundt Storvika. En del av planen er å stenge for motorisert ferdsel til Storvika.


Idrettsrådene i hhv Stjørdal, Malvik og Trondheim har klaget på vedtaket med bakgrunn i at det stenger området for utstyrskrevende aktiviteter. 

Malvik og Stjørdal seilforening på sin side, har søkt om dispensasjon for forbudet om motorisert ferdsel til området, med tanke på tilgjengelighet for brettseilerne.

Brettseiling er en utstyrskrevende aktivitet, og har utviklet seg fra å være en sommeraktivitet, til å være en helårsaktivitet. Vanntemperaturen i sjøen i Trøndelag kjenner alle til, og den er sjelden over 17-18 grader på de varmeste sommerperiodene. 

Brettseilerne ønsker røffe forhold, og gjerne stabil kraftig vind for å få brettet til å plane. Derfor ser vi at brettseilerne gjerne dukker opp på stranden når badegjestene pakker sammen på grunn av for mye vind.

Været rår vi ikke over, og vi er vant med at forholdene kan endre seg raskt. Det er derfor utviklet brett og seil med ulike egenskaper tilpasset ulike forhold. En nær sammenligning kan være alpint, hvor det er stor forskjell på ski som benyttes i slalåm sammenlingnet med utstyret som benyttes i utfor.  

Utviklingen for brettseiling har vært formidabel på utstyrssiden siden de første seilbrettene dukket opp tidlig på 80-tallet.

I forbindelse med den pågående debatten om tilgang til Storvika, har vi blitt møtt med utsagn om at brettseilerne er spreke, og må kunne benytte parkering ved den nye parkeringsplassen som ligger 3-400 meter fra Storvika. Det er mye som tyder på at det er noe manglende forståelse for hva det egentlig innebærer.

En erfaren brettseiler vil i dag ha med seg utstyr for ulike forhold, og det omfatter gjerne følgende:

  • 1-2 brett med ulike egenskaper
  • Mast og bom
  • 1-3 seil med ulik størrelse og egenskaper
  • Våtdrakt/tørrdrakt
  • Vest/Trapes

Brettseiling er en utstyrskrevende aktivitet og det er i dag ulikt utstyr med ulike egenskaper for varierende vindforhold 

Det tar litt tid å rigge brettet, samt å få på seg bekledning for en økt på sjøen. Bilen benyttes gjerne som garderobe, og ikke minst som "varmestue" mellom øktene.

Vi håper at kommunale myndigheter og politikerne ser verdien av tilrettelegging av området med nødvendig adkomst for kjøretøyer slik at vi fortsatt kan se brettseilere på fjorden i Stjørdal.

Storvika er ofte et førstevalg blant plasser som er egnet for brettseiling i Trondheimsfjorden. Dette er basert på topografi, gode vindforhold, og sist men ikke minst; tilgjengelighet for parkering nære stranden.


De ivrigste har orden på utstyret i egen henger. Da har de alt de trenger samlet på ett sted.

Rigging av seil og klargjøring for en ny økt på sjøen.

Storvika er et foretrukket sted for brettseiling i Trondheimsfjorden. Her fra en fin sommerdag i Storvika0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline