Malvik og Stjørdal Seilforening

Malvik og Stjørdal Seilforening

Trondheimsfjordens "Surfemekka" i Storvika stenges for trafikk

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 31. Des 2019


Et enstemmig kommunestyre vedtok i sitt siste møte før jul at Storvika skal stenges for all biltrafikk.

«Gang - og sykkelveger skal ikke nyttes til motoriserte kjøretøyer, med unntak av kjøring til HC-parkeringsplassen o_P2 og nød – og nyttetrafikk (dvs drift av jord, skog, bygg og anlegg, men ikke henting og levering av brukere av friluftsområdet), samt kjøring til hytteeiendommene».

 

Malvik og Stjørdal seilforening (MSSF) har brettseiling som en av våre aktiviteter. Storvika ble valgt av brettseilerne som base allerede da denne sporten kom til landsdelen tidlig på 80-tallet. Denne sporten har hatt et oppsving de siste årene, og på det meste har det i 2019 vært over 30 brettseilere i Storvika samtidig. Vi antar at i omtrent 98% av disse dagene har vært kun brettseilere med unntak av en og annen tilfeldig turgåere og noen tilskuere.  Brettseiling har med dagens utstyr blitt en helårsaktivitet, og våre seilere lar seg ikke stoppe av vinter og korte dager.

Brettseiling innebærer transport av mye tungt utstyr, så enkel tilgang til parkering nær sjøen er med på å gjøre Storvika i dag til et naturlig førstevalg. Med seil som «motor» er det ikke bare å legge ut hvor som helst i vannkanten på samme måte som kajakk, båt og kano. I tillegg er det behov for riggeplass som bør være av gress i nærheten.

Storvika har i dag alle kvaliteter som kreves;

  • lett tilgjengelig parkering,
  • kort avstand til stranden,
  • god plass for rigging av seil og brett
  • Sist men ikke minst, ligger Storvika perfekt plassert med tanke på gode seilerforhold, for så å si alle vindretninger slik at det er lett å seile ut fra.

Molovika er nevnt som alternativ, men er ikke spesielt egnet å seile fra. Hovedårsaken til dette er at det er veldig trangt å seile ut til «åpen sjø» ved de mest fremtredende vindretningene i Stjørdal (Sørvest til Nordvest), og er således veldig krevende for nybegynnere. Rekruttering til brettseiling med utgangspunkt fra Molovika er ikke egnet ut fra topografi og trange/vanskelige forhold.

Storvika er det beste utgangspunktet for brettseiling i søndre del av Trondheimsfjorden og tiltrekker seg brettseilere fra hele fylket. Det finnes dessverre ikke mange gode alternativ i Trondheimsfjorden som er egnet for alt fra nybegynnere til viderekomne. Alternativene krever kjøring over lange avstander. Storvika er dessuten et ypperlig sted for rekruttering inn i sporten. Dersom enkel adkomst til Storvika stenges, er vi redd framtidig rekruttering til sporten i vårt nedslagsfelt blir vanskelig.

Vi i Trondheimsregionen er ikke like heldige som brettseilere på Vestlandet som har egnede steder for brettseiling langs hele kysten. Storvika har derfor for mange blitt et førstevalg for brettseilerne i vår del av Trønderriket. Det er derfor beklagelig at sunn og frisk aktivitet ikke blir verdsatt og hensyntatt i vurderingene som blir gjort.

Det er kanskje utfordringer med trafikk og parkering i området på noen få godværsdager av årets 365 dager, men dette tror vi de besøkende har forståelse for.

For våre brettseilere kan planen med avgrensing av biltrafikken synes å være tilpasset godværsdager i badesesongen, og at dette har overskygget behovet for tilgang til aktiviteter i Storvika resten av året.

MSSF har en mistanke om at dette handler noe om mangel på kunnskap. Våre brettseilere er ikke veldig synlig for allmennheten i og med at de stort sett benytter seg av Storvika på tidspunkt det ikke er så mange andre der, og derfor ikke blir «sett» og derfor ikke «vurdert».

Stjørdal kommune har forsøkt å komme med forslag til alternative steder i området rundt Storvika, men der synes kunnskapen igjen til kort.

 

MSSF ønsker at Storvika fortsatt blir lett tilgjengelig for våre aktiviteter gjennom hele året, og at det må arbeides aktivt for å finne egnede løsninger for tilgang med bil for transport av utstyr for våre aktiviteter på sjøen.

Vi stiller gjerne for å bidra til å finne felles gode løsninger.

 

Magne Kjerkreit

Leder

Malvik og Stjørdal Seilforening


Hele leserinnlegget som ble publisert i "Bladet" 31. desember 2019 kan du også lese her.


PS: Brettseilerne har tidligere vært i dialog med Stjørdal kommune om saken, men har ikke vunnet frem med synspunktene. 

Les artikkel i "Bladet" fra 28. juni 2019.


MSSF vil nå gå i dialog med Rådmannen i Stjørdal kommune med tanke på videre avklaring av muligheter for tilrettelegging og eventuell dispensasjon for trafikk til området.  

Vårt mål er å sikre gode vilkår for brettseiling i Stjørdal også etter vedtaket i kommunestyret. 0 Kommentar

Sesongavslutning på sjøen 12. oktober

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 12. Okt 2019

Vi er klar for sesongens siste regatta. Lørdag 12. oktober er det sesongavslutning på sjøen for kjølbåtene.

Det blir start og mål ved Stjørdal havn.

Alle starter i samme klasse,og det er påmelding ved skippermøtet.

Seilingsbestemmelser Sesongavslutning på sjøen 12. okt 20190 Kommentar

Feva Cup 2019 på Stjørdal - ventetiden ble ikke forgjeves

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 31. Aug 2019

Lite vind i første race på Feva Cup - men det skulle ordne seg etterhvert...5 Lag stilte til start i Feva Cup ble arrangert på Stjørdal lørdag 31. august. 

Cupen ble arrangert etter samme lest som Seilsportsligaen med korte race, 3-minutters startprosedyre og dømming på vannet.

Seilerne var klare til start til kl 12:00 ved moloen på Stjørdal havn. Det var lite vind, og første race ble annullert da seilerne overskred maksimaltiden på 25 minutter.

Deretter døde vinden helt ut, og banemannskapene hadde mange runder med flytting av bane etter "los" på vind - men den uteble.

Pause med pølser & brus

Arrangøren valgte klokelig nok å ta en pause på sjøen og samling i startbåten for servering av pølser og brus. Noen benyttet ventetiden til bading, mens andre frisket opp kunnskapene med å rette opp båt som var lagt med kjølen i været.

Litt utpå ettermiddagen ble det antydning til bevegelse i nakkehårene på banemannskapene, og ny bane ble lagt. Vinden kom omsider, og det ble seilt tre race i til tider frisk vind.

Seier til TSF-seilerne

Simon Parelius Hovik og Konrad Fossan Dahlø fra Trondhjems seilforening dro i land seieren, med samme poengsum som Mix-laget fra MSSF med Marthe Osen og Emil Wiig Pedersen. TSF-seilerne hadde bedre plasserring i siste race, og kunne dermed dra hjem som vinnere av cupen.

Fra TSF stilte forøvrig følgende lag:

  • Maximilian Wee Ervik og Fredrik Øverlie Selvig
  • Hans Kristian Høiskar og Paul Høiskar

Fra MSSF stilte i tillegg Odin Møller Hansen og Petter Nøst .


Tilbakemeldinger fra foreldre og seilere var tydelig på at det er ønskelig at vi gjentar cupen neste år - og vi stiller mer enn gjerne opp. 

Velkommen tilbake i 2020.

Rigging av båtene ved Stjørdal båtforening sitt anlegg

Bunnmerket ble lagt helt inne ved moloen, og publikum kunne følge seilerne på nært hold.

Friske forhold og spennende situasjoner ved bunnmerket

Fornøyde Fevaseilere etter Feva Cup på Stjørdal


0 Kommentar

Høstserien er godt i gang

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 31. Aug 2019

Høstserien for onsdagseilasene startet 14. august.


Så langt har det vært god deltakelse, og det er spesielt moro å se at det dukker opp stadig nye båter som vil prøve seg i uformell kappseiling.

Seilasene er lagt ut som egne arrangement på Facebook. Der vil det bli gitt ytterligere informasjon om bane m.v. før seilasen. Det er ønskelig at de som planlegger å delta, legger inn informasjon om dette på arrangementet på Facebook.


Vi minner om registrering av resultater via nett.

Daniel har utarbeidet en egen side for enkel registrering, og den enkelte registrerer selv dersom det ikke er egen startbåt for regattakomite som ordner med tidtaking.

Resultatene for høstserien kan du følge her.


0 Kommentar

Nytt aktivitetstilbud i MSSF

Postet av Malvik og Stjørdal Seilforening den 25. Aug 2019

Storvika på Stjørdal er et av de beste områdene i Trøndelag for brettseiling

Brettseiling - en selvskreven aktivitet i Seilforeningen

Brettseilerne i vårt nærområde har lenge benyttet Storvika som en av sine yndlingsplasser for sin aktivtet.

Det er derfor veldig hyggelig at de velger å organisere seg i seilforeningen, og vi ser frem til et spennende samarbeid for utvikling av ny seilrelatert aktivitet i foreningen.

Brettseiling er en av aktivitetene som naturlig hører hjem i en seilforening, og vil være et spennende bidrag for varierte aktiviteter innen seiling i Malvik/Stjørdal og i Trøndelag forøvrig.

Seilforeningen ble kontaktet tidligere i år i forbindelse med at det foreligger planer om å stenge Storvika for trafikk. Nærmere samtaler avdekte raskt at det ville være naturlig å invitere brettseilerne som medlemmer i foreningen, og at vi ser gode muligheter for å bidra til økning av interresse for seilsport generelt.

Brettseiling vil være et fint tilskudd til vårt aktivitetstilbud i foreningen. Seilforeningen har opparbeidet en god del kompetanse, og har materiell og utstyr som utvilsomt kan brukes for å "gjøre hverandre gode" på samme måte som jolleseilerne.

Vi er kjent med at flere av våre medlemmer har tidligere erfaring fra brettseiling, og kanskje er det noen som ser et snitt til å friske opp gamle kunster på fjorden. I tillegg vil brettseilerne få fin anledning til å prøve ut vårt tilbud både for jolleseiling, sportsbåt og som mannskap på kjølbåter.

Runar Børstad er primus motor blant brettseilerne på Stjørdal, og vi ser frem til å utveksle videre tanker og ideer for å styrke seilermiljøet i Malvik Stjørdal.

Velkommen ombord!

Ivrige brettseilere forbereder seiling i Storvika - en perle for brettseiling i Trøndelag!  (Foto: Runar Børstad)
0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline